Adetliyken Gusül Abdesti Alınır Mı?

Adetliyken gusül abdesti alınırmı, adetliyken namaz kılınır mı ve adetliyken oruç tutulurmu.
İnsan oğlu kadın ve erkek olmak üzere iki cins olarak yaratılmıştır. Erkek ve kadın yaratılırken birbirinden farklı olarak yaratılmıştır. Birbirlerinden farklı ve kesin biçimde ayrılan özellikleri bulunduran bu iki cinsten kadın anne rolü olduğundan dolayı bu role özel bir özelliğinden sahibidir. Kadın çocuğun oluşması, gelişmesi için yumurta ve rahim gibi üreme organlarına sahiptir. Kadınlar ergenlik çağına geldikten sonra yumurtalarının döllenmesi ile hamilelik süreci adı verilen bir süreç yaşar ve insanlığın devamını sağlayan bir çocuk meydana getirir. Fakat kadında bulunan yumurtanın döllenmemesi sonucunda ise her ay düzenli olarak kadın ‘’adet’’ adı verilen bir dönem geçirir. Bu adet dönemi kadından kadına farklılık göstermekle birlikte her ay, ayın bir haftası boyunca gerçekleşir. Adet kadının döllenmemiş yumurtasının kan ve çeşitli enzimlerle anüsten dışarı atılması işlemidir. Adet döneminde kadınlar bazen âdetin şiddetine bağlı olarak sancılı günler geçirebilmekte, ya da her kadına göre kanama miktarı farklı olabilmektedir. Adet tüm ergenlik çağına girmiş kız ve kadınları ilgilendirmekte ve evli kadınların eşleri de bu konular hakkında bilgi sahibi olmak zorundadır.
Adetliyken namaz kılınır mı ?
Adetliyken Oruç tutulur mu?
Dinimizde de kadınların hamile kalmadığı dönemlerdeki her ay yaşamış olduğu adet dönemi hakkında bazı uyarıları bulunmaktadır. Dinimize göre adetli bir kadının namaz, oruç vb. gibi ibadetleri yerine getirmesi doğru değildir. Bu gibi ibadetler kadına zorunlu kılınmaz adetli kaldığı süre boyunca. Bu sebeple kadın dinin bu buyruğunu yerine getirmeli ve adetli olduğu dönemlerde belirtilen ibadetleri usulüne aykırı bir şekilde gerçekleştirmemelidir. Tabi bu gibi durumlarda kadınların aklına doğal olarak takılan bir çok soru olmaktadır. Adetliyken tam olarak hangi ibadetleri yapamam ya da yapabilirim? Adetliyken ilişikliye girebilir miyim? Adet sürecim sancılı geçmekte, ilaç kullanabilir miyim? Adetimi geciktiren ilaçlardan alabilir miyim? Adet olmak istemiyorum, ne yapmalıyım? gibi sorular bu sorulardan yalnız birkaç tanesidir. Merakla cevabı aranan ve bizim üstümüzde duracağımız sorunun cevabı ise adetliyken gusül abdesti alınabilir mi? sorusu olacaktır.
Gusül bilindiği gibi bedenin tamamının yıkanmasıyla oluşan bir abdest çeşididir. Ve gerekli olduğu durumlarda ki bu durumlar cünüplük hali, adet hali, ilişki sonrasındaki durumdur, erkek kadın demede herkesin alması gereken farz bir abdest çeşididir. Kadınlar adet dönemine girdiğinde bilindiği gibi bazı ibadetleri yerine getiremeyecek duruma gelirler. Fakat kadının adet dönemi süreci sona erdiğinde kadın gusül abdestini alarak bu adetliyken yerine getirilemeyen ibadetlerini yerine getirebilir. Yani kadın adet dönemi boyunca deyim yerindeyse izinli sayılır.
Bu süreç tamamlanıncaya kadar kadının gusül abdesti alması gerekmez. Kadın adet dönemini takip etmeli ve adetinin sona erdiği gün itibari ile gusül abdestini almalıdır. Ancak gusül abdestinin adet dönemi bitmesine rağmen alınmaması ve farz ibadetlerinin yerine getirilmemesi uygun değildir.
Çok Okunanlar
![]()
![]()
![]()
Anüsten mi gelir?
Hayir genital bolgeden geliyo
Ben adetliyken eşimle birlikte oldum bunun çok büyük günah oldunu biliyorum ben şimdi nasıl gusül abdest alcam