Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?
Cuma namazı farz bir ibadettir. Cemaatle kılınması gerekir. Bireysel olarak kılınmaz. Cuma namazı kılınan yerin birtakım şartları taşıması gerekir. Bu şartlar ilk olarak halka açık olan bir cami olması gerekir. Cuma namazı kılacak kişi bulaşıcı hastalığı varsa bu kişi Cami ortamına giremez. Cuma namazına gelen kişiler bu neden dışında herhangi bir nedenle camiden alıkonulamaz. Cuma namazının kılınış şekli ne baktığımızda cuma namazı öncelikle dört rekât ilk sünnet olarak kılınır. Hoca daha sonra minberden hutbe okur.
Hutbe
Hutbe, Cuma namazının farzıdır. Hutbe okunurken cemaat başka bir işle meşgul olamaz. Tüm cemaat sükûnet ile hutbeyi dinlemesi gerekir. Bu da cuma namazının bir gereğidir. Hutbe sonrası müezzin kamet getirir ve iki rekâtlık farz namazı kılınır. Burada cemaat hocaya uyacak şekilde niyet ederek namaza başlar. Hocaya uymak üzere hocanın tekbiriyle kendi içinden Sübhaneke duasını okunur. Daha sonra hocaya uyan cemaat hocanın Fatiha ve zammı suresi okuması sonrasında tekbir ile rükuya gider, oradan sonra secdeye gider ve devamında tekrar ayağa kalkar. İkinci rekâtta da hoca Fatiha ve zammı sure okuyor cemaat işlem yapmaz.
Tekbir
Hocanın tekbiri ile ve secdeler yapılır oturulur. Rükû ve secdelerde cemaat kendi içinden Sübhane rabbiyel ala ve Sübhane rabbiyel azim sözlerini söyle üçer defa sözleri içinden söyler. Oturma bölümünde cemaat kendi içinden Tahiyyat ve Salli Barik duaları okuyor ve devamında hocanın sağa sola selam vermesi ile cemaatten sağa sola selam vererek namazı bitirir. Tesbihat kısmında tesbih çekme ve dua etme bölümleri ile namaz sulandırılarak cuma namazı bitirilir.