Dinimiz Bilgilendiriyor – Bir Kötü Ahlak – Hased

Dinimiz Bilgilendiriyor – Bir Kötü Ahlak – Hased

Bir Kötü Ahlak – Hased

Hased, bir kişiyi kıskanmak, çekememektir. Allah’ın bir kuluna ihsan ettiği güzel şeyi, o kuldan geri almasını istemektir. Bir insanın kalbinde hased bulunur da kendisi buna üzülürse bunu istemezse, bu günah olmaz. Kalpte bulunan düşünce günah olmaz. Bu duygusuna üzülmez ise ve arzu ile yaparsa günah olur. Bu duygusunu söz ve hareketleri ile birlikte belli ederse, günahı daha çok olur.

Faydalı olmayan bir şeyin, o kuldan ayrılmasını istemek, hased olmaz, gayret olur. İlmini, mal ve mevki ele geçirmek içini günah işlemek için kullanan din adamlarından, o ilmin gitmesini istemek gayret olur. İnsan bir kimsede bulunan nimetin, ondan gitmesini istemeyip de kendisinde de bulunmasını istemesine gıbta (imrenmek) denir. Gıbta güzel bir huydur. Hasetin zıddına, Nasihat denir. Nasihat, Allah’u Teâlâ’nın bir kimseye verdiği nimeti onda kalarak, dinine ve dünyasına faydalı olmasını istemesi demektir.

Hased Hakkında Hadis

-“İnsan, üç şeyden kurtulamaz; Sû-i zan, tayere, hased. Sû-i zan edince, buna uygun harekette bulunmalıyız. Uğursuz zannettiğiniz şeyi, Allah’a tevekkül ederek yapınız. Hased ettiğiniz kimseyi hiç incitmeyiniz.”

-“Allahû Teâlâ, Mümin kuluna gayret eder, Mü’min de Mü’min’e gayret eder.”

-“Hayıra sebep olana, bunu yapanın ecri kadar sevap ihsan edilir.”

-“Dinin temeli nasihattır”

-“Hased etmekten sakınınız. Biliniz ki ateşi odun yok ettiği gibi, hased de hasenatı yok eder.”

-“Müslümanlar hayırlı olur, Hased edince hayır kalmaz.”

-“İnsan, haram işlemeyi kalbinden geçirir de Allah’tan korkarak yapmazsa, hiç günah yazılmaz. Haram işleyince bir günah yazılır.”