Dinimiz Bilgilendiriyor – Sabretmek Hakkında Bilgi

Sabretmek Hakkında Bilgi
Sabır, acı bir olayın yaptığı sarsıntıya karşı ilk anda gösterilen tahammüldür. Nefis, sürekli bizi isyana sürüklemeye çalışan kötü bir huydur. Nefis için ağır gelene, dayanılması zor olana katlanmak, ancak sabır ile mevcuttur. Allah’u Teâlâ’ya karşı emirlerini yerine getirmek, başımıza gelen her türlü elem ve kederli duruma sabır göstermek için bol bol dua etmemiz ve Rabbimizden sabır niyaz dilememiz gerekmektedir.
Dinimizde Sabretmenin Önemi Nedir?
Sabır, Allah’u Teâlâ’nın biz kullarına buyurduğu emirlerinden bir tanesidir. Dinimizde sabırlı olmak üstün bir meziyet olarak kabul edilir. Başa gelen her musibete karşı, Allah (c.c) ‘a sığınmak, hemen isyan ve itaatsizlikte bulunmamak Allah (c.c) beğendiği bir davranıştır. Kulun iradesini aşan sıkıntılarla karşılaştığı zaman, bundan şikâyet etmeden, heyecana kapılmadan, sabretmeyi bilemek, bir kulun meziyetleri arasında olmalıdır. Kur’an-ı Kerim’de Yüce Rabbimiz, sabr-ı cemili yani güzel sabrı emretmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) sabır hakkında;
-“Sabır başarının anahtarıdır”
-“Sabır cennet hazinelerindendir”
-“Sana sıkıntı verene sabretmende, çok hayır vardır.”
-“Sabır bir ışıktır” buyurmuş ve sabrın faziletlerine dikkat çekmiştir.
Bu konuda birkaç önemli konu üzerinde hatırlatma yapmakta fayda olacaktır. Meşru olmayan bir şeye sabretmenin caiz olmadığı unutulmamalıdır. İnsanların üstesinden gelebileceklere dayanması sabır değil, acizlik olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca, sabır her hususta övüldüğü halde, haksızlık karşısında gösterilirse günah olur. Çünkü Müslüman, dinine ve imanına karşı yapılan saldırılara karşı sabırsız davranacaktır. En azından bunları elleriyle ve diliyle düzeltebilmesi mümkünse hemen yapmalıdır.
Ayrıca önemli bir diğer konu da, sabır, felaketin ilk anında gösterilmelidir. İlk acı ve sıkıntı geçtikten sonra sabır göstermek o kadar da mühim değildir.
Sabrın Çeşitleri Nelerdir?
Sabrın çeşitleri üçtür;
Birincisi; Masiyetten kendini çekip, sabretmektir. “Allah sabredenlerle beraberdir” sırrına mahzar eder.
İkincisi; Musibetlere karşı sabırdır ki, tevekkül ve teslimdir. “Allah tevekkül edenleri sever – Allah sabredenleri sever” şerefine mahzar eder.
Üçüncüsü ise; ibadet üzerine sabırdır ki, bu sabır kişiyi makam-ı mahbubiyete kadar çıkarıyor, en büyük makam olan ubudiyet-i kâmile canibine sevk ediyor.