Kefir Haram Mı?

Sponsorlu Bağlantı

Merak edilen islami meselelerden biri olan kefir haram mı konusu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı kuruma bağlı olan Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, hayvan sütünden mayalanıp alkol düzeyine ulaşılmış olan tüm maya türü içeceklerin haram olduğu bildirilmiştir.

Dolaysıyla da, ilgili fetvaya bakıldığında kefirin de doğrudan mayalanıp alkol kıvamına ulaştığından haram olduğu anlaşılmaktadır. Geçmişten günümüze haram olduğunun farkında olunup veya olunmadan tüketildiği kefir içeceğinin, ayrıca diğer alkollü içeceklerde olduğu gibi, genel sağlık açısından da riskler oluşturduğu uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Bu bakımdan, içeriğinde alkolün yer aldığı tüm içeceklerin sağlık açısından da ciddi riskler teşkil ettiğini belirtmekte fayda görmekteyiz.

Peki Kefir Nedir?

Günümüzde de yoğun olarak üretilen ve tüketilen kefir, inek sütünden elde edilen bir tür mayalanmış olan içecektir. Ancak, sıradan sütlere oranla özellikle de alkol kıvamında olduğundan dinimizce kefir haram olan alkollü içecekler listesinde yer almaktadır. Nitekim, bu konuda ayrıca birçok hadislerde de, alkol kıvamına ulaşan tüm içeceklerin haram olduğu ve bizzat peygamber efendimiz tarafından bu gibi içeceklerin yasaklandığı ifade edilmektedir. Bu konu hakkında bir hadis-i şerifte ise, ”İhtimar (mayalanarak alkol teşekkül etmiş olan) her içki haramdır” ( Ebu Davud) şeklinde belirtilmiştir.

Kefir İçmek Günah Mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya bakıldığında ve ilgili hadislere bakıldığında kefir içeceği de örneğin, bira gibi haram içecekler kategorisinde yer aldığından kefirin içilmesi elbette ki haramdır. Bu bakımdan, kefirin içilmemesi ve içilmesi durumunda da bireyin haram işlediği söz konusu olmaktadır.

Kefir Haram Olduğu Halde Neden İslam Toplumlarında Tüketilmektedir?

Kefirin haram olduğu halde islam toplumlarında da tüketilmesinin nedeni ise, maalesef ki, kefirin haram bir içecek olduğu hakkında dini kurumlar tarafından yeteri düzeyde fetva sunulamamasıdır. Örneğin, ülkemizde dahi tüketilen kefir içeceği hakkında ilgili dini kurum tarafından son dönemlerde açıklamalar yapılmış ve bu sayede kefirin ülkemizde de tüketilmesinin ciddi anlamda önü kapatılması sağlanmıştır.

Kefir Ve Kımız Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Kefir içeceğinde olduğu gibi, kımız içeceğinde de haramlık söz konusudur. Dolaysıyla, kefir içeceğinden farklı olarak kısrak sütünden elde edilen kımız içeceğinin de doğrudan alkol içermesi söz konusu olduğundan islami yönden kefir içeceğinden herhangi bir farklılığı söz konusu olmamaktadır. Kefir içeceğinde olduğu gibi, kımız içeceğinin de tüketilmesi haram ve günahtır.

Kefir Hangi Durumlarda İçilmesi Caizdir?

Dinimizce mekruh ve haram olan yiyeceklerin ve içeceklerin normal yaşam sürecinde tüketilmesi caiz olmamakla birlikte günahtır. Ancak, kıtlık, çaresiz kalınması, hayati tehlikenin söz konusu olması gibi durumlarda, mekruh olan yiyeceklerin ve içeceklerin yaşamın devam ettirilebilmesi açısından tüketilmesi caizdir. Dolaysıyla, bu gibi durumların söz konusu olması durumunda kefir içeceğinin de hayati tehlikenin atlatılabilmesi açısından tüketilmesinde sakınca bulunmamaktadır.

Sponsorlu Bağlantı

Makale Hakkında Yorum Yapın!

Bir Cevap Yazın

Makale Hakkında Yapılan Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.