Sürtünme Orucu Bozar Mı

Sürtünme Orucu Bozar Mı

Sürtünmenin orucu bozup bozmayacağı sorusu, duruma göre değişiklik göstermektedir. Eğer ki burada kasıtlı yapılan bir durum var ise,  meni geldiği takdirde  oruç bozulmakta ve 61 gün kefaret orucu gerektirmektedir. Ancak istem dışı bir sürtünme ile rüyada ya da her hangi bir temas gerçekleşmeden zevk suyu, meni akar ise bu durum orucu bozmamaktadır. Bu gerçekleşen temas ile sizin kendinize ya da başkasının size olan teması, sürtünmesi bu durumu değiştirmemektedir. Bu şekilde sürtünme ile bir temas gerçekleşirse orucunuz bozulur ve kefaret orucu tutmanız gerekir. Ancak gelen zevk suyu meni değil de mezi olursa kefaret gerekmez gerekmemektedir. Bununların dışında zevk suyunun yani, mezi ve meninin  uykudayken ya da uyanıkken gelmesi orucu bozmaz. Bu konu hakkında önemli olan şey; kasıtlı olup olmadığıdır. Böyle bir durum gerçekleştiğinde gusül abdesti alınması gerekir.

Bu konuyla ilgili hadislere bakacak olursak;

Hamd, yalnızca yüce Allah’adır.

Müslüman olan kişinin, orucunu, onu bozan şeylerden koruması, yeme, içme ve cinsel ilişkide bulunma gibi şehevî duyguları terk etmede ecrini Allah Teâlâ’dan beklemesi gerekir.

Nitekim oruçlunun fazîleti hakkındaki hadiste şöyle gelmiştir:

(( يَقُولُ اللهُ -عَزَّ وَجَلَّ-: كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ لَهُ، اَلْحَسَنَةُ بِعَشْرِ أَمْثاَلِهاَ إِلىَ سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ إِلاَّ الصَّوْمَ، فَإِنَّهُ ليِ وَ أَناَ أَجْزِي بِهِ، تَرَكَ شَهْوَتَهُ وَطَعاَمَهُ وَشَرَابَهُ مِنْ أَجْليِ، لِلصَّائِمِ فَرْحَتاَنِ: فَرْحَةٌ عِنْدَ فِطْرِهِ، وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقاَءِ رَبِّهِ، وَلَخَلُوفِ فَمِ الصَّائِمِ، أَطْيَبُ عِنْدَ اللهِ مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ.)) [ رواه البخاري ]

“Allah -azze ve celle- buyuruyor ki: Âdemoğlunun bütün amelleri kendisi içindir. İyilikler on katından yedi yüz katına kadar karşılık görür. Ancak oruç bundan müstesnâdır. Orucun benim için olması ve mükafatını da benim vermemin sebebi: Oruçlu yemesini, içmesini ve şehvetini benim için terk etmiştir. Allah’ın emirlerini yerine getiren bir oruçlu için iki sevinç ) vardır: Birincisi iftar ettiğinde (açlık ve susuzluğunun gitmesi ile) sevinir. İkincisi: (Âhiret günü) Rabbine kavuştuğunda (Rabbinin kendisine verdiği büyük sevap ile) sevinir.Andolsun ki oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.” (Buhârî ve Müslim)

Bir Müslüman, orucun sıhhetine zarar veren veya mezinin çıkması gibi orucun sevabını azaltan şeylerden nefsine hâkim olursa, bu takdirde eşiyle samimileşmesinde bir sakınca yoktur. Çünkü Peygamber Efendimiz hâkim bir halde Aişe -Allah ondan râzı olsun- ile samimileşirdir.

Değerli âlim Abdulaziz b. Baz  bu konuda şöyle demiştir:

“Bir erkek, oruçlu iken cima etmeksizin eşi ile samimi davranışlarının hepsi câizdir ve bunda bir sakınca yoktur. Çünkü Peygamber Efendimiz oruçlu iken eşini öper ve eşine sarılırdı.Fakat bir erkek, şehveti hemen gelen birisi olduğu için Allah Teâlâ’nın kendisine haram kıldığı cimaya düşmekten endişe ediyorsa, eşini öpmesi ve ona sarılması kendisine mekruhtur.

Etiketler