Yemin Nasıl Bozulur?

Yemin Nasıl Bozulur?

İnsanları niteleyen birçok özellik bulunmaktadır. Kimi insan güzelliği ile kimi insan konuşması ile kimi insan sabrı ile kimi insan da güler yüzlülüğü ile dikkat çeker. Bazı insanlarda ki bir insanın sahip olması gereken en önemli özelliklerden belki de ilk sırada yer alır, dürüstlüğü, doğruluğu ile tanınır. Günümüzde bir insanın ağzından çıkan sözlere güvenmek, onun söylediklerini doğru bir şekilde kabul etmek gerçekten çok zordur. Gönül ister ki herkes Hz. Muhammed (sav) gibi isminin sonuna emin lakabını alabilsin. Fakat bunun gerçekleşmesi pek mümkün olarak gözükmemektedir.

 Günümüzde insanların birbirine karşı olan güvensizliği yemin adı verilen kavram sonucunda minimum seviyelere indirgenmeye çalışılmıştır. Yemin kavramının anlamı yemin edilen durumun ya da şeyin aksinin yapılmayacağının belirtmektir. Bu sebeple bir çok meslekte göreve başlanmadan önce yemin töreni düzenlenir ve yemin eden o kişinin mesleğine göre meslek dışı hareket ve davranışlarda bulunmayacağına yemin eder. Diğer bütün insanlarda neredeyse yemini hayatının bir parçası olarak görmektedir. Fakat bilinmeli ki yemin basit bir durum değildir. Öncelikle yemin Allah’ın adına yapılır. Yani kimileri çocuğunun, eşinin ya da bir başkasının üzerine yemin ederek çok büyük yanlış yapmış olur. Denildiği gibi yemin sadece Allah’ın adına yapılır. Sonrasında insan aklına her esen şey için yemin etmemelidir. Çünkü yemin insana çok büyük sorumluklar yüklemekte ve insan her ne durumda olursa olsun bu sorumluluklarına yerine getirmek zorundadır. Bu sebeple insan çok büyük bir güvensizlik durumu olmaz ise boş yere yemin etmemelidir.

Yemin eden bir çok insanın karşılaştığı problemlerden biri de yemin etmelerine rağmen ettikleri yemini yerine getirmemeleridir. Yeminin sadece Allah adına yapıldığını ve insana çok ciddi ve büyük sorumluluklar yüklendiğini söylemiştik. Bu sebeple her ne kadar boşuna yemin edilmemesi önerilse dahi yemin edilip daha sonrasında da yeminin yerine getirilmemesi ya da bozulması o kimse için bazı kefaretler getirmektedir. Yemini yerine getirmeyen ya da bozan kişi üzerindeki yükümlülüğü kaldırmak için şu yollardan birini kendine uygun olanı tercih edebilir: yeminini bozan kimse bozduğu yemin için 10 fakiri günde iki öğün yemek vererek doyurmak zorundadır. Tabi bu durum maddi durumu iyi olan kimseler için söz konusudur. Eğer kişinin 10 fakiri günde iki öğün doyuracak kadar durumu iyi değil ise o kişinin bozduğu yemin için 3 gün kefaret orucu tutması gerekir. Bu oruç şafi mezhebi için art arda tutulmasa da olur fakat diğer mezhepler için bu orucun 3 gün üst üste tutulması gerekir. Eğer kişi üç gün üst üste tutması gereken oruç için ara verir ise en baştan tekrardan 3 gün oruç tutması gerekir. Bir yemin ancak bu şartlarda bozulabilir.

Etiketler